Na čo nezabudnúť pri poslednej rozlúčke pomocou kvetov | Smútočné Vence

Na čo nezabudnúť pri poslednej rozlúčke pomocou kvetov

24.08.2021

Po udalostiach z posledných mesiacov som sa rozhodla napísať o trochu smutnejšej téme a tou sú pohreby.

Nebudem sa tu citovo utápať a rozpisovať o žiali, to nie je moja parketa, ale možno poskytnem pár užitočných typov, aby sme aj napriek bolesti a trápeniu zo straty blízkej osoby nepozabudli na dôstojnú a úctyhodnú poslednú rozlúčku.

Každý si už tým prešiel, prišla náhla smrť (alebo aj očakávaná), zabezpečenie pohrebnej služby, rakvy, rozhodnutie sa či nebožtíka pochováme do zeme alebo dáme spopolniť, vybavenie kňaza alebo konferenciera.

IMG_9982.JPG

A nasledujú kvety.

Sú pohrebné služby, ktoré nám ponúkajú služby svojich kvetinárov alebo floristov, no často sa stane, že sa jedná o jednu osobu, ktorá skoro ráno naháňa kvety, následne robí smútočnú väzbu, popritom zabezpečuje obrad a náležitosti okolo neho. Keďže daná osoba je na všetko ako samostatná jednotka, je z toho natoľko frustrovaná, že ste pre ňu len ďalšie číslo v poradovníku.

Odporúčame vybrať si kvetinárstvo s individuálnym prístupom, kde Vám vedia ukázať reálne fotky svojich prác, nie len tuctovo stiahnuté z internetu, prípadne hotové výrobky, ak práve na niečom pracujú, vedia Vám taktiež ukázať kvety s ktorými pracujú a sami si viete vybrať veniec či kyticu, nie len na základe fotky, ale aj na základe reálneho styku s rezanými kvetmi.

Samozrejme, vždy je možné vybrať si z ponuky e-shopu a priamo si objednať, ale odporúčame našim zákazníkom prísť realizovať objednávku osobne už s konkrétnou predstavou, tvarom, počtom a prípadne aj farbou venca či vencov alebo kytíc, ktoré budú skrášľovať poslednú rozlúčku s milovanou osobou.

V našej ponuke nájdete smútočné vence zo živých kvetov, vence z umelých kvetov, smútočné kytice alebo aj spomienkové ikebany a aranžmány

Veľkou obľubou a čoraz častejšie sa stretávame s ladením kvetinovej výzdoby tón v tóne.

Ideálne je skonzultovať s rodinnými príslušníkmi, kto všetko a čo presne by si želali, či vence alebo kytice a zladiť zostavu kvetov aj s farbami a tónmi farieb.

Následne Vám Vami vybrané kvetinárstvo potvrdí dostupnosť kvetov v danom ročnom období a farebné prevedenie.

Ideálne však je, ak Vám to vedia následne na obrad aj doručiť a rozložiť podla hierarchie a požiadaviek rodinných príslušníkov. Aj keď nie vždy sa dá vyhovieť každému a za každých podmienok.

IMG_5133.JPG

Ak sa rozhodnete rozloženie vencov nechať na vlastnú päsť, ale aj tak ste si neistí, ako by mali byť vence rozložené, držte sa týchto pár rád: Vence od najbližších príbuzných by mali byť umiestnené po ľavej strane, nakoľko je to strana srdca. Pietny aranžmán, ktorý sa ukladá na truhlu zvyčajne dáva životný partner alebo celá rodina. Ďalšia možnosť je umiestnenie vencov od detí z oboch strán, čo najbližšie k truhle. Vence a smútočné kytice od známych a kolegov by sa mali pokladať k nohám zosnulého tak aby nezakrývali kvety od priamej rodiny a ani rakvu.

Poslednou drobnosťou je stuha s rozlúčkovým textom, nesmie byť ani dlhá ani krátka, vždy by mala byť prispôsobená dĺžke venca. Na venci by mala byť umiestnená vždy podľa postavenia venca, keď sú vence po pravej strane rakvy, tak stuha by mala byť na pravej strane venca, ak po ľavej strane, tak stuha by mala byť na ľavej strane venca. Prípadne, ak jednotne, tak je potrebné umiestniť všetky stuhy do strednej časti venca.

Ak neviete, čo sa píše na smútočných stuhách, môžete sa inšpirovať našimi príkladmi, ktoré nájdete na tomto linku.

IMG_7296.JPG

Želám si, aby nebolo potrebné časté zamýšľanie sa, čo by sa malo patriť a čo nie v takejto situácii a radšej riešme aranžovanie kvetov do veselých gratulačných kytíc.